Sølv

Sølv – det elegante materiale

Sølv er en af de to materialer, som hyppigst forekommer i smykker. Det andet materiale er som udgangspunkt guld. Dette betyder også, at du stort set kun finder smykker af sølv og guld på Smykkelivet.dk. Vi har dog enkelte smykker lavet af akryl og lignende materialer.

Er du ved at vælge dit kommende smykke, har du helt sikkert gjort dig nogle overvejelser over hvilket materiale du skal vælge. I denne artikel vil vi komme nærmere ind på sølv, og hvorfor du bør vælge sølvsmykker. Sølv er ikke noget nyt fænomen i Danmark – eller for menneskeheden generelt. For vi har kendt til sølv siden den forhistoriske tid.

Det tidligste tegn på sølv skete for mere end 6.000 år siden, hvor der er fundet spor fra steder der har fjernet sølvet fra bly og dermed kunne skabe det ædle metal. Da sølv hurtigt fanger øjnenes gunst, var det kun naturligt at det blev udbredt til resten af verdenen. Hvis man følger den gamle historie om hvilke ædle metaller der blev først opdaget, er dette det tredje metal der blev opdaget og brugt af mennesker. De to andre er henholdsvis guld og kobber. Hvis man følger den gamle historie om hvilke ædle metaller der blev først opdaget, er dette det tredje metal der blev opdaget og brugt af mennesker. De to andre er henholdsvis guld og kobber.

Sølvets store popularitet betød da også at prisen hurtig steg. Hvis vi i dag holder sølv op mod prisen på kobber, kan vi se at sølv koster 75 gange mere end kobber (baseret på en pris der er vægt for vægt). Sølvprisen har været højere, men siden at de kloge hoveder fandt ud af at der var store mængder sølv i nord- og Sydamerika er prisen på sølv kun faldet de sidste 100 år.

Sølvets symbolik

Da sølv ikke er en af de lyse materialer, bliver sølv oftest forbundet med månen. Når månen står klarest på nattehimlen kan man ane, at den udgiver samme sølv-lyse farve som sølv gør. Kigger vi lidt bibelsk på sølv, er det materialet der bliver sat sammen med Jomfru Maria – det var blandt andet sølv hun har fået i gave.

Da sølv er en af Jomfru Marias tegn har det også betydet, at kvinder gennem tiden har benyttet sig af sølv til at besmykke sig selv med. Et andet symbol på at sølv skulle være “kvindernes ædelmetal” er at hvis du har en drøm om sølv (eller hvor sølv blot er inkluderet) er dette et symbol på at du har positive kvindelige værdier. For mændenes vedkommende vil sølv betyde at man har en styrke og/eller en rensende kraft.

Hvis vi skal blive i den kristne trosretning har vi naturligvis også sølvbrylluppet som bliver holdt efter 25 års ægteskab. Til dette ægteskab kan det altid være en god idé at kigge efter et sølvsmykke at give, da man på denne måde er med til at holde hele temaet “sølv”. Køb nogle af vores indgraverede smykker i sølv på vores webshop.

Sølvmønter var et gammel tegn på rigdom. I dag findes der over hundrede forskellige sølvmønter fra hele verden.


Renheden i sølv

Det er ikke nogen hemmelighed, at sølv kan have forskellige renheder. Jo mere sølv der er i smykket, desto højere vil prisen naturligvis også være. Her hos Smykkelivet benytter vi os kun af sølv som har en renhed der er på minimum 0.925, svarende til at smykket består af minimum 92,5% sølv. Grunden til at vi ikke benytter os af finsølv skyldes, at finsølv nemmere kan bøjes.

De resterende 7,5% består nemlig af materiale som kobber, der er med til at hærde smykket således at det kan bruges til dagligdagen – og så smykket kan holde til det danske vejr. Havde der været tale om finsølv, ville du hurtigt kunne opleve at smykket har nemt ved at bøje sig – her er det særligt armbånd og halskæder der er udsat.

De typiske sølvindhold du kan finde er følgende:

  • Pletsølv
  • Sølv .830
  • Sølv .925 – denne type kaldes også for sterlingsølv
  • Finsølv (.999) – typisk kommer dette i større mængder sølv såsom sølvbarer og investeringssølv

Jo større renhed der er i smykket, desto mere er sølvet værd. De fleste smykkeproducent laver dog oftest smykker som har en renhed på .925, da dette er billigere end finsølv. Her skal man også huske på smykket skal bruges til hverdagsbrug (eller ofte til fester/lignende arrangementer). Det er derfor at vores indgraverede smykker har en renhed på .925.

Hvordan udvides sølv?

Sølv brydes typisk fra jorden i de områder der indeholder rene sølvforekomster – eller fra det vi i daglig tale kalder for sølvminer. Det er dog ikke det eneste sted, hvor vi får dette ædle metal fra. Som vi tidligere skrev, findes der store områder med sølv (også kendt som sølvbælter, da det ligger som et bælte over Amerika) i Utah, Nevada og Mexico. Dette løber hele vejen ned til Sydamerika hvor Honduras, Bolivia og Chile også har store miner der dagligt udvider størstedelen af vores daglige forbrug.

Et lidt alternativt sted hvor der også er udvundet store mængder sølv er i Grønland. Her har vi en kryolitmine i Invituut som årligt producerer 4 ton. Kigger vi på resten af norden har vi som udgangspunkt kun haft en mine, som var af en mindre størrelse, i Dalarna, Sverige.

Når vi udvider kobber og bly, zink samt guld vil vores elegante metal typisk komme som en del af biproduktet ved udvidelsen. Jorden er dog ikke det eneste sted hvorfra vi får sølv i dag. Det ædle metal kan nemlig også genbruges og det er netop fra vores genbrug at vi får 6000 ton. Dette kan du være med til at forbedre, hvis du vælger at sælge dit brugte sølv/guld til en forhandler. Forhandlere vil vurdere om de kan sælge smykket videre eller om det skal omsmeltes til et nyt smykke.